Parādnieku reģistrs: viss, kas jums ir jāzina

01.08.23

Kas ir parādnieku reģistrs?

 

Parādnieku reģistrs, saukts arī par kredītu reģistru vai negatīvu kredītvēstures repozitoriju, ir visaptveroša repozitorija, kurā ir dati par personām vai uzņēmumiem, kuriem ir nenomaksāti parādi vai nelabvēlīgi ieraksti saistībā ar aizdevumiem vai kredītiem. Šī reģistra galvenais mērķis ir palīdzēt kreditoriem un uzņēmumiem novērtēt potenciālo klientu kredītspēju un uzticamību. Slikta privātpersonas vai uzņēmuma kredītvēsture var būtiski ietekmēt viņu tiesības saņemt jaunus aizdevumus vai dažādus citus finanšu pakalpojumus.

 

Parādnieka reģistrā saglabātā informācija ietver svarīgu informāciju, tostarp nenomaksāto parāda summu, parāda veidu, nokavēto maksājumu biežumu un citus svarīgus finanšu datus. Kreditori uzskata, ka šī informācija ir ļoti vērtīga, jo tā ļauj viņiem rūpīgi pārbaudīt potenciālo klientu maksājumu vēsturi, kā rezultātā tiek pieņemti pārdomāti lēmumi par kredīta pagarināšanu vai aizdevuma apstiprināšanu.

 

Svarīgs aspekts, kas jāuzsver, ir tas, ka dati šajā reģistrā ir stingri konfidenciāli un nav pieejami plašai sabiedrībai. Tikai kreditoriem un attiecīgi pilnvarotām iestādēm ir tiesības piekļūt šim reģistram, nodrošinot personu privātuma aizsardzību un novēršot datu ļaunprātīgu izmantošanu.

 

Kredītu reģistra iekļaušana notiek, pamatojoties uz līgumiem starp komersantiem un kredītu reģistru, privātajiem uzņēmumiem, piemēram, creditreform, sniedzot datus privātajos kredītu reģistros, savukārt bankas savus kredītu reģistrus uztur ar Latvijas Bankas starpniecību. 

 

Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļa vietnē pieejamā informācija par tiem nodokļu maksātājiem, kuru nodokļu parādu kopsumma pārsniedz 150 euro. 

 

Kredītu reģistrā glabātā informācija ir pieejama dažādām fiziskām un juridiskām personām, tostarp:

 

1. Klienti un Klienta pilnvarotais: jebkurai fiziskai un juridiskai personai ir tiesības bezmaksas iegūt savu kredītu reģistra informāciju, izņemot uzraudzības un makroekonomiskās analīzes datus, kas saistīti ar finanšu tirgus dalībniekiem.

2. Kredītu reģistra dalībnieki: kredītu reģistra informācijai, kas saistīta ar saviem klientiem, potenciālajiem klientiem un viņu attiecīgajiem pilnvarotajiem, var piekļūt šādas personas:

    - klienti un klientu pilnvarotie;

    - potenciālie klienti un vadošie klienti;

    - personas, kurām ir būtiska līdzdalība komercsabiedrībā, kas ir Kredītu reģistra biedra klients;

    - komercsabiedrības, kurās klientam, klienta vadītājam, potenciālajam klientam vai potenciālā klienta vadītājam pieder būtiska Kredītu reģistra dalībnieka daļa;

    - klienta padomes vai valdes locekļi.

 

Kā uzzināt vai esmu melnajā sarakstā?

 

Lai noteiktu, vai esat parādnieku reģistrā, ir svarīgi veikt kredīta pārbaudi. Lai gan process ir salīdzinoši vienkāršs, tie, kas nonāk sarakstā, bieži to uzzina jau iepriekš, saņemot elektroniskus paziņojumus, vēstules vai tālruņa zvanus, piemēram, no parādu piedziņas iestādēm. Tomēr var rasties dažas situācijas, kad nav iespējams sazināties un personas par to neuzzina. Piemēram, personas ar negatīvu kredītvēsturi, kas vēlas LMT, Tele2 vai citas kompānijās uz nomaksu iegādāties tādas preces kā viedtālruņus, var saskarties ar nelabvēlīgiem nosacījumiem. Ierīces iegādes cena mēdz būt augstāka klientiem ar sliktu kredītvēsturi.

Slikta kredītvēsture var šķist biedējoša, tomēr ir svarīgi apzināties, ka tirgotājiem savi ieguldījumi ir jāsargā. Rezultātā var tikt atteikti kredīti ar sliktu kredītvēsturi, īpaši tiešsaistes tirgū. Taču, ja iepriekšējie parādi ir nokārtoti un kredīta pārkāpums bijis neliels, atsevišķi īstermiņa aizdevēji varētu apsvērt sadarbību, taču ne visi šo iespēju pagarinās.

 

Šīs datubāzes ietver milzīgus datu apjomus, tostarp informāciju par simtiem tūkstošu Latvijas iedzīvotāju. Tirgotāji, kas strādā ar kredītu reģistriem, pārbaudīs klientu informāciju pirms pakalpojumu sniegšanas vai produktu pārdošanas. Ja personas vārds ir iekļauts melnajā sarakstā, tirgotājs to attiecīgi informēs.

 

Kāpēc tas ir svarīgi?

 

Jūsu kredītvēstures pārbaude ir ļoti svarīga, lai nodrošinātu sev pašiem sirdsmieru. Kreditori parasti ir piesardzīgi, strādājot ar parādnieku reģistros iekļautām personām. Šī piesardzība kļūst vēl izteiktāka, meklējot lielus aizdevumus, piemēram, automašīnu līzingu vai hipotēku. Ātro kredītu kompānijas var arī atgādināt par kavēto parādu dzēšanu pirms jaunu kredītu apstiprināšanas.

 

Atcerieties, ka nenokārtoti parādi var būtiski apgrūtināt jūsu iespējas saņemt mājokļa kredītu. Ja plānojat iegādāties mājokli ar bankas starpniecību, nokavēto parādu nokārtošana ir būtiska, un pēc tam vēlams pagaidīt vismaz 3-6 mēnešus. Lai gan daži var mēģināt pieteikties aizdevumam nekavējoties, apstiprināšanas iespēja ir ievērojami zema.

 

Šobrīd slikta kredītvēsture ir viens no trim galvenajiem kredīta atteikuma iemesliem. Pārējie iemesli ir nepārbaudāmi (neoficiāli) ienākumi un nepietiekami ienākumi vēlamās aizdevuma summas segšanai.  Kredītvēstures pārbaude dod jums iespēju risināt visas iespējamās problēmas un uzlabot jūsu iespējas saņemt aizdevumus un citas finansiālas iespējas. Izprotot savu kredītvēsturi, varat veikt proaktīvas darbības, lai novērstu pagātnes problēmas un pavērtu ceļu stabilākai finanšu nākotnei.