7 Biežāk Pieļautās Kļūdas, Aizdodot Naudu (Un Kā No Tām Izvairīties)

04.03.24

Aizņemtās naudas atgūšana ne vienmēr var būt vienkārša, pat aizdodot draugiem vai ģimenes locekļiem. Bieži vien tas tiek darīts, pilnībā neizprotot riskus un iespējamās problēmas, paļaujoties uz uzticību un aizņemtā cilvēka solījumu. Šajā rakstā diskutēsim par izplatītākajām kļūdām, ko cilvēki pieļauj, aizdodot naudu un kā izvairīties no nepatīkamām sekām.

 

  1. Paļaušanās tikai uz mutiskiem līgumiem.

 

Ar mutisku vienošanos vien nepietiek, lai nodrošinātu parāda atgūšanu. Būtiski ir rakstīt līgumu, piemēram, parādzīmes, aizdevuma līgumu vai parāda līgumu, skaidri norādot abu pušu pienākumus un nosacījumus. Tie sniedz skaidru pamatu strīdu gadījumā par parādu.

 

  1. Kredītņēmēja nepilnīga kontaktinformācija.

 

Jo vairāk kontaktinformācijas jums būs par kredītņēmēju, jo veiksmīgāks un ātrāks būs parādu piedziņas process. Aizdodot, iegūstiet aizņēmēja e-pasta adresi, tālruņa numuru, dzīvesvietas adresi, personas kodu un dzimšanas datumu. Saglabājiet šo informāciju, un, ja mainās aizņēmēja kontakti, noskaidrojiet jaunos kontaktus.

 

  1. Nezināms aizņēmēja personas kods vai dzimšanas datums.

 

Šī informācija ir būtiska likumīgā parāda atgūšanai. Bez tā iespējama tikai pirmstiesas piedziņa.

 

  1. Pierādījumu trūkums par naudas pārskaitīšanu.

 

Pārliecinieties, vai jums ir pierādījumi, ka nauda ir pārskaitīta. Maksājuma norādījumi, parakstītas kvītis vai citi dokumenti ir būtiski, jo tie apstiprina naudas pārskaitijuma faktu. Naudu ieteicams aizdot ar bankas pārskaitījumu.

 

  1. Termiņu neievērošana.

 

Parakstot parādzīmes, svarīgi ievērot noteiktos termiņus. Parāda atmaksas termiņa neievērošana var ietekmēt juridisko procesu. Atcerieties, ka paziņojumu sūtīšana laikā un līgumu ievērošana ir galvenie faktori.

 

  1. Kredītņēmēja spējas atmaksāt parādu nenovērtēšana.

 

Pirms naudas aizdošanas izvērtē aizņēmēja finansiālo stāvokli. Pārbaudiet viņu kredītvēsturi, kā arī palasiet tiešsaistes atsauksmes. Dažas tiešsaistes meklēšanas var palīdzēt izvairīties no daudzām problēmām nākotnē. Svarīgi arī neaizdot vairāk, nekā vari atļauties.

 

  1. Tiesas piešķirtais parāds netiek automātiski nodots izpildei.

 

Parāda piedziņas uzvara tiesā ir tikai pirmais solis. Būtiski ir zināt, ka, ja jūs 5 gadu laikā nenodosiet parādu piedziņai, var iestāties noilgums, un parāda piedziņa vairs nebūs iespējama.  Esiet aktīvi, lai izpildītu tiesas lēmumu.

 

Atcerieties, ka veiksmīgas aizņemšanās pamatā ir atbildība un laba informētība. Zinot elementāras kļūdas un veicot pasākumus, lai no tām izvairītos, var novērst daudzas problēmas, kas var rasties nākotnē.